Nie wiem jak wam, ale mnie od czasu do czasu zdarza się stanąć przed dylematem: co by tu upiec (eh, gdyby człowiek mógł mieć w życiu tylko takie problemy). Mam ochotę na czekoladę, w kuchni nadmiar owoców, w najnowszej książce kucharskiej świetny przepis na ciasto marchewkowe. Albo piekę dla rodziny lub znajomych i: jeden woli ciasta suche, drugi wilgotne, trzeci nie cierpi rodzynek, czwarty ma uczulenie na orzechy, piąty nie toleruje glutenu, itd., itd. I jak tu wszystkim dogodzić?
W takich sytuacjach przydała by się tortownica projektu wiedeńskiego studia DANKLHAMPEL, nazwana po prostu DANKLHAMPELs Sundaycake. Forma podzielona na kawałki różnej wielkości daje możliwość połączenia kilku smaków w jednym cieście, co pozwala na zaspokojenie odmiennych gustów, a przy tym wygląda nader atrakcyjnie.
Oczywiście projekt ten jest raczej żartobliwą koncepcją niż przedmiotem użytkowym, choć autorzy myślą podobno nad przystosowaniem go do produkcji. Na razie był częścią wystawy Design Criminals w Austrian Museum of Contemporary Art w Wiedniu.
źródło: Phaidon
4 komentarze:
skoro ja nie mam uczulenia i nie wybrzydzam , to rozumiem ze z takiej formy mogę liczyć na największy kawałek, prawda? :)
Dobrze kombinujesz!
a ja mogę zgodzić się na małe ale minimum trzy:)
Dla Ciebie i Hanki powinna być dodatkowa porcja ;)
Prześlij komentarz